Hoe moet ik mijn winterbanden opslaan?

Je bewaart banden met velg op een andere manier dan banden zonder velg.

  • Bewaar banden met velg horizontaal gestapeld.
  • Verticaal stapelen is een betere optie bij banden zonder velg.

 Het is belangrijk om banden te beschermen tegen hitte, vocht, direct licht en chemicaliën.

Lees hier waarom het belangrijk is om je banden goed te bewaren, wat voor hulpmiddelen je kunt gebruiken en waar je op moet letten bij het opslaan van (winter)banden.

Banden opslaan

Scherm banden af tegen invloeden van buitenaf om ze te beschermen tegen uitdroging en vervorming. Zorg er daarnaast voor dat er niet te veel druk op één kant van de band komt te staan. Hieronder vind je enkele  positioneringstips, mogelijke hulpmiddelen en vereisten voor de omgeving waarin je banden bewaart.

Banden opslaan met of zonder velg

Als je banden met de velg erin bewaart, dan kun je ze het beste horizontaal bewaren om het gewicht te verdelen. Dit maakt het mogelijk om banden te stapelen.

Leg je banden op de vloer? Dan is het een goed idee om er een stuk karton of vilt onder te plaatsen.

Let op: banden met velgen kun je ook ophangen. Bij banden zonder velgen kan dit niet, omdat ze vervormen als je ze hangend bewaart.

Wanneer je banden zonder velg stalt, dan is het aan te raden om ze verticaal en naast elkaar te bewaren. Voorkom vervorming door ze regelmatig een stukje te bewegen.

Risico’s: wat kan er fout gaan bij bandenopslag?

bandopslag3

De twee grootste risico’s bij het langdurig opslaan van autobanden zijn uitdroging en vervorming. Hieronder leggen we beide problemen kort uit en vertellen we hoe je uitdroging en vervorming kunt voorkomen.

Uitdroging

Bij uitdroging trekken de oliën weg uit het rubber van de band. Dit kan leiden tot droogrot en barsten. Normaal gesproken zorgt de beweging van de banden dat oliën goed verdeeld worden, waardoor de banden intact blijven.

Vervorming

Vervorming vindt plaats als de band lang in dezelfde positie wordt bewaard. Dit verergert als er extra druk op rust door banden te stapelen of omdat er nog een velg in de band zit.

Hulpmiddelen

Een bandenhoes beschermt de banden tegen schade en vuil. Veel hoezen zijn echter niet luchtdicht. Daarom is het aan te raden om de banden eerst in plastic te verpakken. Zo voorkom je dat banden uitdrogen. Het is altijd een goed idee om een bandenhoes te gebruiken, met of zonder een ander opslagsysteem.

Gebruik een bandenrek om banden zonder velg verticaal te bewaren. De vorm zorgt namelijk voor minder druk. Bij langere opslag is het alsnog aan te raden om de banden regelmatig te keren.

Een velgenboom is de beste manier om banden met velgen te bewaren. Met een velgenboom stapel je banden horizontaal op, zonder dat de banden elkaar raken. Er vindt daardoor minder vervorming plaats.

Het gebruik van een bandenrek of velgenboom  is niet per se nodig, maar ziet er wel netter uit en kan ruimte besparen.

sleutelruimteOmgeving

Het is belangrijk dat de ruimte waar je banden opslaat droog is, niet te warm wordt en weinig natuurlijk licht heeft.

Onze garages zijn geschikt om banden in op te slaan. Sla je ze elders op? Zorg er dan voor dat de luchtvochtigheid niet hoger is dan 70% en dat de gemiddelde temperatuur tussen de -5 en de 25 graden Celsius is.

Chemicaliën kunnen banden beschadigen. De meest voorkomende boosdoener is ozon. Dit kan vrijkomen bij motoren die contactborstels gebruiken. Andere stoffen die problemen kunnen veroorzaken zijn oplosmiddelen, brandstoffen en glijmiddelen.

Let op: we raden altijd af om banden buiten te bewaren!

Beleggersinformatie garageboxenTips bij het opslaan van banden

  • Controleer of de banden aan vervanging toe zijn: de wettelijk vastgelegde minimum diepte van het profiel is 1,6 mm. We raden aan om de banden te vervangen bij een diepte van 3 mm.
  • Maak de banden schoon met water en zeep (autoshampoo) om verzamelde chemicaliën, zoals benzine-olie en oplosmiddel te verwijderen.
  • Zorg dat de banden droog zijn als je ze inpakt.
  • Verwijder eventuele steentjes in de voegen met een platte schroevendraaier. Steentjes die bij de opslag blijven zitten kunnen het rubber uitrekken.
  • Noteer de positie van de banden tijdens het demonteren (voor rechts, achter links, etc.). Als je dit bijhoudt kan je de levensduur van de banden verlengen door ze regelmatig af te wisselen tussen de voor- en achteras.
  • Let op dat de banden niet te dicht bij warmwaterleidingen of verwarmingsleidingen liggen.

Meer tips en weetjes over het gebruik van je garage?

Wil je meer lezen over de manieren hoe je je garage kan gebruiken bij GaragePark? Neem een kijkje bij onze gebruiksmogelijkheden!