Nieuws  /  4 november 2019

Inflatie en belasting knabbelen aan jouw vermogen, hoe bescherm jij je geld?

Een mooi vermogen waar je altijd bij kunt is een rijk bezit. Mocht je een keer een financiële tegenvaller hebben, of juist die verbouwing in je huis willen doen, dan heb jij vermogen achter de hand. Maar als je niets met je vermogen doet, liggen inflatie en de vermogensrendementsheffing op de loer. Inflatie betekent dat geld niet meer, maar juist mínder waard wordt. Hoe serieus neem jij dit gevaar?

Wat houdt inflatie precies in?

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. De oorzaak hiervan is dat alles om ons heen met de tijd duurder wordt. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen, verzekeringen, brandstof en kleding. Door deze prijsstijgingen kun je voor hetzelfde geld nu minder producten kopen dan een jaar geleden. Hoe hoog de inflatie is, berekent het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De gemiddelde prijsstijging van de genoemde producten wordt het consumentenprijsindexcijfer genoemd. De Nederlandsche Bank (de Europese Centrale Bank) probeert de inflatie te beperken tot zo’n 2%. Dat percentage lijkt het gunstigst te zijn voor economische groei.

Wat zijn de gevolgen van inflatie op je spaargeld?

De gemiddelde inflatie in 2019 in Nederland was 2,65%. Dat is niet erg, omdat de hoogte van je loon ook meegroeit met de inflatie. Maar wat als je best een mooi bedrag aan vermogen hebt in de vorm van spaargeld? Als je spaart, zet je je geld op een spaarrekening. Je krijgt rente over je spaargeld, wat ervoor zorgt dat je geld meer waard wordt. Maar je spaargeld wordt alleen meer waard als je spaarrente hoger is dan de inflatie. Als de inflatie hoger is dan je spaarrente, dan krijg je nog steeds een hoger bedrag op je spaarrekening, maar de waarde daalt. Een voorbeeld: Eind 2019 is de rente op je spaargeld kreeg nagenoeg 0%. Je geld is hierdoor in 2018 dus 2,65% minder waard geworden!

Als we kijken naar de huidige situatie in Nederland en de spaarrente die banken tegenwoordig geven, dan kun je concluderen dat je geld elk jaar minder waard wordt. Is sparen dan echt nutteloos? Nee. Dat zeker niet. De waarde van je geld daalt immers minder hard op een spaarrekening dan ergens anders. En het blijft verstandig om geld achter de hand te houden.

Let ook op de rendementsheffing!

Rendementsheffing is de belasting die je betaalt over je eigen vermogen in box 3, boven het bedrag van de vrijstelling. Je eigen vermogen in deze box bereken je door je spaargeld, je aandelen en andere bezittingen bij elkaar op te tellen. Daar trek je je schulden van af. 

De tarieven in 2019 :

  • Over de eerste €71.650 van je vermogen betaal je 0,58% belasting.
  • Over het bedrag daarboven tot ca € 1 miljoen betaal je 1,34% belasting.

Dit betekent dat je vanaf van ca € 100.000,- aan vermogen 1,34% aan vermogensrendementsheffing betaalt.

Inflatie en rendementsheffing

Zowel de inflatie als de vermogensrendementsheffing werken dus fors negatief in op je vermogen, als dat niet rendeert. De inflatie zorgt er voor dat je spaargeld minder waard wordt. De vermogensrendementsheffing is een belasting die ook fors aantikt. Wederom uitgaand van een vermogen vanaf ca € 100.000,-, teerde je in 2019 dus ca 4% in op je vermogen.

De oplossing? Investeer in vastgoed!

Investeren in vastgoed is een solide alternatief voor spaargeld dat wél rendeert. Je geld wordt minder waard met de tijd omdat alles duurder wordt. Huurprijzen van vastgoed daarentegen, worden geïndexeerd en zijn daarmee een sterk wapen tegen inflatie. Alles om je heen wordt duurder, maar de huuropbrengst van je vastgoed groeit mee. Ook kun je op de lange termijn ook waardeontwikkeling op het vastgoed realiseren. De negatieve kanten? Vastgoed is vaak een grote investering, onderhoud van een pand kan duur zijn, zeker als je de inventaris een keer moet vernieuwen, leegstand ligt is een risico en wat als je opeens je geld weer nodig hebt? Zie het vastgoed dan maar eens te verkopen. Dus ben je op zoek naar een alternatief dat deze negatieve aspecten ondervangt? Investeer dan in garageboxen. Dat is, naast een enorm goed wapen tegen inflatie, om nog drie andere redenen interessant.

  1. De zekerheid van eigen onroerend goed

Als je besluit een garagebox te kopen, is de garagebox jouw eigendom. Dit ligt vast in het kadaster. Omdat het jouw eigendom is, kun je op elk gewenst moment besluiten om de garagebox te verkopen. Praktisch, als je weer over je geld wilt kunnen beschikken.

  1. Mooi rendement door grote vraag

De vraag naar kleinschalige, goed beveiligde en duurzame opslag-, werk- en hobbyruimten was nooit eerder zo hoog. Een garagebox voorziet in deze behoefte. Dit komt mede doordat de toepassingsmogelijkheden van een garagebox zeer breed zijn. Ze kunnen worden gebruikt als werkplaats, als opslag voor machines, materialen en transportmiddelen, of als compacte bedrijfsruimte. Een goed verhuurbare garagebox zorgt voor een mooi maandelijks rendement.

  1. Lage instap en onderhoudsarm

Over het algemeen kun je al met een bescheiden hoeveelheid spaargeld een garagebox aankopen. Een garagebox is een onroerende zaak en biedt de zekerheid van beleggen in vastgoed. Garageboxen zijn bovendien minder onderhevig aan eventuele waardeschommelingen en ze zijn onderhoudsarm.

Compleet concept

GaragePark biedt als marktleider op het gebied van verkopen, verhuren en beleggen in garageboxen het complete concept. Met een bruto aanvangsrendement van 8%, de zekerheid van uw eigen onroerend goed én de uitstekende verhuurbaarheid, zijn de garageboxen van GaragePark een aantrekkelijke en solide belegging.

Meer weten over de mogelijkheden van beleggen in garageboxen?

Neem dan een kijkje op: www.GaragePark.nl/Beleggen of bel met een van onze adviseurs.