Nieuws  /  22 januari 2020

Een bedrijf runnen vanuit een hightech garagebox? ‘Het werkt perfect’

Een bedrijf runnen vanuit een hightech garagebox? ‘Het werkt perfect’

Stel: je bent ondernemer. Dan wil je wel dat de spullen waarin je investeert op een veilige plek liggen. En niet in een bedrijfsbus die makkelijk doelwit is voor criminelen. Een heus hightech park met garageboxen kan een oplossing zijn. 

Dat een bedrijf runnen vanuit een garagebox prima gaat, weet de Bergse wijnhandelaar Bart Hoogmoed. De wijnen die hij verkoopt, slaat hij op in een unit van GaragePark in Bergen op Zoom. ,,Ik zit hier nu een jaar en het werkt perfect.”

‘Goede beveiliging én toiletten’

Jarenlang had hij verschillende vestigingen van textielreinigingsbedrijf De Zeekant. Twee jaar geleden gooide hij het roer om en begon Wijnhandel Brabant. ,,Ik huurde eerst een loods, maar die was veel te groot. Toen kwam ik bij GaragePark terecht. Inmiddels huur ik twee units: een grotere en een kleine.”

Hoogmoed waardeert vooral de voorzieningen op het park, zoals de ‘goede beveiliging’ en toiletten. ,,Daarnaast is het contact met andere huurders goed. Meestal zie je vooral dezelfde mensen. Dat zijn vaak bouwvakkers, schilders, maar bijvoorbeeld ook iemand die een opslag voor scooters heeft.”

Garageparken poppen als paddenstoelen uit de grond

De Bergenaar is niet de enige die een bedrijf runt vanuit een garagebox. De vraag naar units voor opslag en werkruimte is groter dan ooit. Dat komt mede door de stijging van het aantal zzp’ers en mkb’ers in Nederland. In 2016 waren er meer dan 1 miljoen kleine ondernemingen. In drie jaar tijd is dit aantal gegroeid met 100.000. 

Daardoor poppen de garageparken als paddenstoelen uit de grond. De eerste 61 garageboxen in Bergen op Zoom waren zo snel verkocht, dat eigenaar GaragePark er nog eens 58 aan het bouwen is. Bedrijventerrein Heilaar in Breda krijgt maar liefst 198 units. 

Garageboxen in woonwijken kennen we al langer. Maar het idee voor een volledig park met units, is volgens Rick Faase ontwikkeld in 2007. Toen begon hij samen met zijn zakenpartner GaragePark. Op dit moment is het bedrijf met 23 locaties marktleider in dit segment. ,,Gestaag komen er parken bij. We hopen er volgend jaar dertig te hebben.” 

In West-Brabant heeft het bedrijf aan de Ringersweg in Bergen op Zoom en op bedrijventerrein Heilaar in Breda parken. Het concept richt zich vooral op de zakelijke markt. Faase legt uit dat veel kleine ondernemers spullen opslaan in hun bus, schuur of bij iemand anders. ,,Maar is dat altijd veilig en toegankelijk? En een volledig bedrijfspand huren is vaak niet nodig. Daartussen was er niet veel mogelijk voor bedrijven. Ons concept vult dat gat.”

Een unit is te huur of te koop en wordt veelal gebruikt als opslagruimte voor gereedschap, als magazijn voor een webshop of als werk- of klusruimte. ,,Het is ideaal voor bijvoorbeeld stukadoors, klusbedrijven en andere kleine ondernemers die opslagruimte nodig hebben.” Apple, Google, Mattel, Amazon en Disney; allemaal internationale megabedrijven die ooit begonnen zijn in een kleine garagebox. 

Negatief imago

Waar de stijgende interesse in een garagebox volgens Faase vandaan komt? Hij noemt een aantal redenen, zoals de groei en verstedelijking van Nederland, minder kleine ondernemers en veiligheid. ,,Opslaan in een garage in de wijk of in een auto is niet altijd even veilig. Bij ons hangen camera’s op het terrein, is het toegangshek beveiligd, zit er een alarm op de garagedeur en een bewegingssensor én hittealarm in de box.”

In Brabant hebben garageboxen veelal een negatief imago, vindt de directeur. Zo werden dit jaar alleen al in Breda, Bergen op Zoom en Oosterhout drugs of een heus lab aangetroffen in units in wijken. Bij GaragePark willen ze dat soort praktijken voorkomen. ,,Bij ons heeft iedere box een eigen elektriciteitsmeter.” 

Camera’s op het terrein, het toegangs­hek is beveiligd, er zit een alarm op de garagedeur en een bewegings­sen­sor én hittealarm in de box

Bron: BN DeStem, Nicole Roelands – 22-01-20, 06:30