Nieuws  /  28 oktober 2020

Onderzoek: Imago zzp’ers

Nederland telt meer dan één miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Hoewel het zzp-schap goed uit kan pakken, heeft een zelfstandig ondernemer in mindere tijden nauwelijks inkomsten. Voor zo’n stap is lef nodig en daar kun je alleen maar respect voor hebben. Toch? Voelen zelfstandig ondernemers die waardering ook? Of hebben zij het idee dat er een stigma rust op het zzp-schap? Hoe kijken zij eigenlijk tegen hun keuze aan om voor zichzelf te beginnen? GaragePark zocht het uit en deed onderzoek onder 738 Nederlandse zzp’ers. Lees snel verder voor de resultaten van het onderzoek.

Als zelfstandig ondernemer draag je een zware last op je schouders. Je bent verantwoordelijk voor je bedrijf en alle werkzaamheden die daarbij komen kijken. Toch lijkt niet iedereen er zo over te denken, want maar liefst een op de vijf zzp’ers voelt zich vaak niet serieus genomen door zijn directe omgeving. Onder zelfstandigen jonger dan dertig jaar bedraagt dit percentage zelfs 46 procent. Benieuwd hoe oudere zzp’ers hierover denken? De exacte percentages per leeftijdsklasse zie je terug in de visual.

Tijdens netwerkborrels, op verjaardagen en op de sportclub praat je  gepassioneerd over je onderneming. Na wat doorvragen komt je gesprekspartner erachter dat je zzp’er bent. Vervolgens merk je een bedenkelijke blik bij hem op. Herkenbaar? Voor 31 procent van de Nederlandse zelfstandig ondernemers wel, zij denken dat het zzp-schap een negatief imago heeft. In Drenthe speelt dit het minst. Benieuwd naar hoe mensen in jouw provincie hierover denken? Bekijk de visual voor het antwoord.Iedereen kan een eigen bedrijf runnen. Je doet wat je leuk vindt, er komen hoogstens wat commerciële- en administratieve taken bij. Tenminste, dat denken sommige ondernemers voordat ze een onderneming beginnen. Een op de drie Nederlandse zzp’ers heeft de vaardigheden die er nodig zijn om succesvol te ondernemen namelijk onderschat. Vooral  ondernemers jonger dan dertig jaar verkeken zich op de benodigde skills. Bekijk onderstaande visual om erachter te komen in hoeverre dit geldt voor de andere leeftijdscategorieën.

Als zzp’er ben je vaak op jezelf aangewezen. Er is geen collega of zakenpartner met wie je even kunt overleggen of je ei bij kwijt kunt. Dit kan je het gevoel geven dat je het allemaal helemaal alleen moet doen. Maar liefst 23 procent van de Nederlandse zelfstandig ondernemers vindt het zzp-schap dan ook een eenzaam bestaan. Vooral Overijsselse zzp’ers voelen zich geïsoleerd van hun omgeving. Bekijk de visual om te bepalen hoe zzp’ers in jouw provincie hierover denken.

Koks gaan naar de horecaschool, IT’ers volgen een IT-opleiding en ontwerpers doen hun kennis op tijdens een designstudie. Maar wat als zij binnen hun vakgebied een eigen bedrijf willen beginnen? Dan krijgen zij het waarschijnlijk lastig, want volgens de helft van de respondenten besteden opleidingen te weinig aandacht aan ondernemersvaardigheden. Ook zegt een derde van hen dat er een speciale beroepsopleiding moet komen die je voorbereidt op het ondernemerschap. Bekijk de visual om te zien hoe respondenten uit de verschillende leeftijdsklassen hierover denken.