Nieuws  /  22 maart 2022

Onderzoek: 42 procent zzp’ers krijgt te weinig betaald

Je hebt veel vrijheid en je doet wat je écht leuk vindt. Zelfstandig ondernemen heeft een hoop voordelen maar kan soms ook zwaar en eenzaam zijn. In hoeverre vinden Nederlandse zzp’ers dat hun werk voldoende beloond wordt? Voelen zij zich adequaat begeleid tijdens de opstartfase en verwachten zij dat hun zelfstandige onderneming houdbaar is of zien zij de toekomst juist somber in? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde GaragePark een aantal stellingen voor aan 792 Nederlandse zzp’ers. De opvallendste resultaten vind je hieronder. 


Als zzp’er bepaal je je eigen uurtarief. Hierbij moet je met verschillende kosten en baten rekening houden. Bovendien wil je jouw diensten niet te goedkoop aanbieden maar ook niet het risico lopen dat je klanten misloopt omdat je te duur bent. Een middenweg hierin vinden blijkt lastig. Want hoewel je als zzp’er je eigen salaris bepaalt, vindt maar liefst vier op de tien dat zij te weinig betaald krijgen. Vooral mannen tot dertig jaar zijn niet tevreden met hun inkomsten. In de visual zie je hoe het zit met de inkomstentevredenheid tussen mannen en vrouwen in de verschillende leeftijdscategorieën.


De vrijheid die zelfstandig ondernemen biedt klinkt aantrekkelijk. Aan de andere kant komt er meer bij kijken dan dat. Het is een proces van lange adem, waarbij je veel moet regelen en ook weleens met tegenslagen te maken krijgt. Hoewel dat een onvermijdelijk gegeven lijkt, heeft maar liefst een op de vijf startende ondernemers hun zelfstandig bestaan onderschat. Vooral in Oost-Nederland lijkt het zzp schap weleens tegen te vallen. Benieuwd hoe de rest van de ondernemende regio’s daarover denken? Bekijk dan de visual.


Wanneer je je blindstaart op een vraag of idee is het fijn om dit eens tegen iemand anders aan te houden. Een andere blik kan je verder op weg helpen, zelfs al komt die uit een onverwachte hoek tijdens een toevallig gesprek bij de koffieautomaat. Als zzp’ers heb je geen collega’s met wie je makkelijk kan sparren. 31 procent van de zelfstandig ondernemers vindt dat weleens lastig. En hoewel er speciale instanties zijn waar je als ondernemer met je ideeën en vragen terecht kunt, mist een derde van hen goede begeleiding daarin. Bekijk de visuals als je benieuwd bent hoe de verhoudingen zijn over de verschillende leeftijdscategorieën.


Als zelfstandig ondernemer ben je (financieel) afhankelijk van het succes van je onderneming. Wanneer je ziek bent heeft dat meteen gevolgen en nog even in de avonduren doorwerken kan het verschil maken. Maar liefst 23 procent van de zzp’ers vindt het dan ook lastig om een goede balans te vinden tussen hun werk en privé. Vooral mannen tot dertig jaar hebben moeite hun werk en hun leven daarnaast te scheiden. Benieuwd naar de verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.


Wanneer je start als zelfstandig ondernemer maak je de bewuste keuze geen loonslaaf te worden. Hoewel mensen in loondienst vaak meer zekerheid en betere arbeidsvoorwaarden hebben en wél een pensioen opbouwen, is dit niet iets wat zzp’ers snel benijden. Slechts zes procent van de respondenten verwacht dat zij binnen één jaar weer terug in loondienst werken. Onder praktisch geschoolden is ligt dit aandeel iets hoger. In de visual zie je terug hoe dit verschilt tussen respondenten van verschillende opleidingsniveaus.

Meer informatie

Garagepark.nl heeft door heel Nederland GarageParken. De garageboxen kunnen worden gehuurd en zijn multifunctioneel te gebruiken als opslag of werkruimte, 24/7 toegankelijk, goed bereikbaar én extreem veilig (BORG-2 gecertificeerd). Benieuwd naar onze multifunctionele en extreem veilige garageboxen, zie:

Wilt u een bezichtiging inplannen, een afspraak maken of een brochure downloaden voor meer informatie? Bekijk dan ons locatieoverzicht voor een park bij u in de buurt.

Locaties