Nieuws  /  28 januari 2020

Onderzoek: Krapte bedrijfsruimtemarkt

Door de groeiende economie is er een steeds grotere vraag naar bedrijfs- opslagruimte. Het steeds beperktere aanbod zorgt voor krapte op de bedrijfsruimtemarkt. Heeft dit ook directe gevolgen voor de groeiambities van de Nederlandse ondernemer? En hoe lastig is het tegenwoordig om aan voldoende bedrijfs- opslagruimte te komen? GaragePark deed onderzoek onder 1.050 Nederlandse ondernemers om deze vragen te beantwoorden. Lees snel verder voor de resultaten van het onderzoek. 

Een op de vijf ondernemers zegt minder ondernemend te zijn door een tekort aan bedrijfs-/opslagruimte. Vooral jonge (vaak startende) ondernemers zeggen hier de meeste hinder door te ondervinden. Voor ondernemers ouder dan vijftig jaar is dit slechts zestien procent. In de visual hieronder zie je de precieze verschillen tussen meerdere leeftijdscategorieën. 

1. Ondernemendheid jonge ondernemers

De helft van de jongemannen met een eigen onderneming ontgroeit op dit moment de zakelijke ruimte en denkt in 2020 meer  ruimte nodig te hebben. Mannelijke ondernemers denken dit over het algemeen vaker dan vrouwen. Benieuwd naar de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers per leeftijdscategorie? Zie onderstaande visual.

2. mannelijke ondernemers

Door de groeiende economie blijft de vraag naar bedrijfsruimtes stijgen waardoor het huidige aanbod beperkt is. Ondernemers in de provincie Zeeland zijn het meest ontevreden met het aanbod van commercieel vastgoed. Precies aan de andere kant van het land, in Groningen, zijn ondernemers juist het meest tevreden met de beschikbaarheid van bedrijfs-/opslagruimte. Bekijk onderstaande visual om erachter te komen hoe ondernemers in jouw provincie hierover denken.

3. Zeeuwen minst tevreden

Een logische gevolg van de schaarste op de bedrijfsruimtemarkt zijn de stijgende prijzen. Het is voor dertig procent van de Nederlandse ondernemers dan ook lastig om een betaalbare ruimte te vinden. Startende, mannelijke ondernemers vinden dit het moeilijkst. De verschillen tussen man en vrouw zijn overigens klein. Zie onderstaande visual voor de verschillen tussen man en vrouw per leeftijdscategorie. 

4. betaalbare bedrijfsruimte

Door de bedrijfsruimte uit te breiden, kun je een groei realiseren met de onderneming. Je kunt bijvoorbeeld meer producten kwijt of meer diensten aanbieden. Maar liefst elf procent van de Nederlandse ondernemers geeft aan niet te kunnen groeien  door het gebrek aan bedrijfs-/opslagruimte. Vooral jonge, startende ondernemers  hebben hier last van. Benieuwd naar de verschillen per generatie, bekijk onderstaande visual.

5. Ondernemers jonger dan dertig

Meer informatie

Garagepark.nl heeft door heel Nederland Garageparken. De garageboxen zijn goed bereikbaar en een prima alternatief voor een traditionele opslag of werkruimte. Voor meer informatie zie:

Wilt u een van onze open dagen bezoeken of een brochure downloaden voor meer informatie? Bekijk dan ons locatieoverzicht.

Locaties