Nieuws  /  3 november 2019

Verschillen tussen een kantoor en bedrijfsruimte.

Als je al wat langer bezig bent of je bent overtuigd dat jouw onderneming een schot in de roos is, overweeg je misschien een kantoor of bedrijfsruimte te huren of te kopen. Maar welke van de twee is het meest geschikt voor jouw onderneming en bijbehorende wensen en eisen? In dit artikel vind je alle voor- en nadelen van een kantoor en bedrijfsruimte.

Kantoorruimte huren of kopen

Een kantoorruimte is eigenlijk alleen interessant als je één of meerdere mensen in loondienst hebt. Kantoorruimtes hebben bijna altijd bepaalde faciliteiten om langdurig zitten werk mogelijk te maken. Denk bijv. aan een goede ventilatie, brandveiligheid, voldoende aansluitingen, klimaatsysteem, etc. Als je een kantoorruimte wilt huren en je hebt meerdere mensen in dienst zijn de juiste afmetingen van je kantoor essentieel. Weten hoeveel ruimte je nodig hebt? Het aantal vierkante meters bereken je door het aantal mensen dat op kantoor komt te werken en dit te vermenigvuldigen met 20m2, dus als je met zijn tweeën bent heb je aan circa 40m2 voldoende, bij 10 mensen zit je al snel aan 200m2! Als je overweegt om een kantoorruimte te huren (of kopen) zorg dan dat je rekening houdt met de volgende zaken;

 • Is er voldoende parkeergelegenheid voor zowel klanten als medewerkers?
 • Is de locatie goed bereikbaar (voor zowel klanten als personeel) met OV en auto?
 • Is er breedband internet aanwezig?
 • Heb je de mogelijkheid om jezelf te profileren (met bijv. je naam op de gevel of op een bord)
 • Hoe oud is het kantoorpand? (een jaren 30 pand is bijv. prachtig maar piept en kraakt en is zeer gehorig, niet echt prettig als je in stilte wilt werken)
 • Wat zijn de gemiddelde servicekosten per jaar?
 • Zijn er voldoende aansluitingen aanwezig?
 • Bij een bedrijfsverzamelgebouw, zijn er gemeenschappelijke ruimte waar je bijv. ergens een server kwijt kunt?
 • Hoe zijn de kosten gestructureerd? Je betaalt altijd je kale huurprijs maar vaak komen daar nog aanvullende service en andere kosten bij (bijv. schoonmaak, internet aansluiting, water, electriciteit)
 • Zijn er vergaderruimtes of kun je ergens vergaderen?
 • Hoe is de omgeving? Zit je bijv. direct aangrenzend aan een weg kan het zijn dat je heel veel omgevingsgeluid hebt.
 • Zit er binnen een bepaalde afstand een supermarkt, winkels of horeca in de buurt? Wel zo handig voor de dagelijkse boodschappen, als je even snel office supplies moet hebben of voor de vrijdagmiddagborrel 🙂

Bedrijfsruimte huren

Een bedrijfsruimte is vooral handig als je (veel) voorraad hebt en moet werken aan projecten of klussen en dus een productieruimte nodig hebt. Denk aan timmerbedrijven, elektro- en installatiebedrijven, assemblage, meubelmakers, etc. Ook als je in de logistiek zit of je hebt een webshop is een bedrijfsruimte een handige oplossing. Een bedrijfshal of bedrijfsruimte is vaak goedkoper dan een kantoorruimte, dit komt doordat alle faciliteiten die in een kantoorruimte vanzelfsprekend zijn niet altijd bij een bedrijfsruimte aanwezig zijn. Ook doordat een bedrijfshal vaak op een afgelegen locatie ligt (vaak op een industrieterrein) zijn ze vaak goedkoper dan een kantoor. Het grote nadeel hiervan is dat ze gevoeliger zijn voor inbraak en vaak laten de beveiligingsmaatregelen ook te wensen over.

Qua ruimte is het lastig inschatten wat je nodig hebt voor jouw bedrijf. Een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden is de hoogte van het plafond en de maximale vloerbelasting. Als je met zware apparatuur of machines werkt is het wel zo fijn dat dit ook daadwerkelijk kan in je bedrijfsruimte of dat ze überhaupt door de deur passen. Daarnaast is goede bereikbaarheid voor leverancier natuurlijk ook handig.

Bedrijven en ZZP’ers die zoeken naar bedrijfsruimte, opslag of een combinatie hiervan komen vaak bij GaragePark terecht. Doordat we kleinere (en dus goedkopere) ruimtes bieden die enorm goed beveiligd zijn en over heel veel faciliteiten beschikken zijn onze garageboxen vaak een slimme keuze voor de ondernemer die wel ruimte zoekt maar geen honderden vierkante meters bedrijfsruimte nodig heeft.

 

Nieuwsgierig? Lees dan ook zeker ons artikel Een garagebox als bedrijfsruimte van de toekomst!

Ook interessant: