Nieuws  /  20 november 2020

Verhuur garageboxen en omzetbelasting: hoe zit dat?

Als je overweegt om een garagebox bij GaragePark te kopen en inkomsten wil verwerven door deze te verhuren, dan heb je waarschijnlijk veel vragen. Een van die vragen die je beantwoord wil hebben, is: “hoe zit het eigenlijk met omzetbelasting?”

Of je wel of niet omzetbelasting moet betalen, is afhankelijk van het gebruik van de garagebox. Op de verhuur van onroerende zaken geldt vrijstelling van omzetbelasting. Je moet wel btw betalen als de garagebox wordt gebruikt voor het parkeren van auto’s of andere voertuigen. Je mag echter niet controleren of er een voertuig in de garagebox wordt gestald.

Een garagebox verhuren als parkeerruimte

De verhuur van garageboxen die primair gebruikt worden als parkeerruimte moet worden belast met btw. De verhuurder is in dat geval verplicht de btw in de huurprijs te verwerken en af te dragen aan de Belastingdienst.

Verhuur je een garagebox en sluit je het gebruik als parkeerruimte niet nadrukkelijk uit in het contract, dan moet hierover belasting afgedragen worden. Doe je dat niet, dan riskeer je een naheffingsaanslag.

De Hoge Raad

De Hoge Raad stelt dat als een garagebox gebruikt wordt om er auto’s of andere voertuigen in te parkeren of stallen, of als de box ‘naar aard en inrichting’ op die manier te gebruiken is, dat er dan altijd btw moet worden betaald over de verhuur. Dit geldt zeker als de garagebox in de huurovereenkomst staat aangemerkt als parkeergelegenheid.

Als de box niet staat aangemerkt voor het parkeren van voertuigen en als het niet direct mogelijk is om deze als zodanig te gebruiken, hoeft er geen btw betaald te worden over de verhuur.

Garageboxen van GaragePark zijn multifunctioneel inzetbaar

De garageboxen van GaragePark zijn uiteraard geschikt voor de stalling van een voertuig, maar beschikken ook over voorzieningen zoals stroom. Daarmee zijn onze ruimtes multifunctioneel inzetbaar, bijvoorbeeld als werkruimte of als opslag.

Wij adviseren je graag

Natuurlijk geven we je bij GaragePark graag advies met betrekking tot je vragen over de verhuur van onze garageboxen. Neem hiervoor contact op met Anouk Pons via 085 – 20 83 162 of maak een afspraak.