Hoe koop ik een garagebox?
Er zijn verschillende manieren om een garagebox te komen. De eerste optie is het overkopen van een garagebox (wederverkoop). Daarnaast is het mogelijk om een garagebox te kopen via een aanbieder, zoals GaragePark.
Hoe koop ik een garagebox bij een nieuw GaragePark?
Wanneer je een box koopt op een park dat nog in ontwikkeling is, sluit je een koop- en aannemingsovereenkomst af. Daarnaast betaal je een borgsom die 10% van de uiteindelijke koopwaarde betreft.
De facturering vindt plaats in drie stappen die gelijk lopen met de bouw van de garagebox:
- 45% van de koopsom bij levering van de grond. Dit is tevens het moment waarop de waarborgsom wordt verrekent.
- 30% van de koopsom bij het afmaken van de fundering.
- 25% van de koopsom bij de oplevering.
Onze adviseurs staan je graag te woord om vragen te beantwoorden en samen de mogelijkheden te ontdekken. Maak een afspraak of lees verder over hoe je een garagebox koopt.
Wat moet je doen bij het kopen van een garagebox?
Het kopen van een garagebox is gelukkig simpeler dan het kopen van ander onroerend goed. De eisen en regels zijn minder strikt dan bij bijvoorbeeld woningen. Daarnaast maakt de relatief kleine investering het laagdrempeliger en eenvoudiger om je vastgoed portfolio te spreiden over meerdere kleine investeringen in plaats van een grote.
Of je de unit nu voor eigen gebruik of als belegging aanschaft; het aankopen van een garagebox is vaak een flinke investering voor de midden- tot lange termijn. Het is dus de moeite waard om hier goed over na te denken. Bovendien zijn er wettelijke verplichtingen waar iedereen zich aan moet houden.
Het kopen van een garagebox bestaat uit vier stappen:
- Een garagebox vinden.
- Een huurcontract maken.
- De koopakte opstellen.
- Registratie bij het kadaster.
1. Een garagebox vinden
De eerste stap is natuurlijk het vinden van een garagebox die past bij jouw wensen. Waar ga je de box voor gebruiken? Welke overwegingen zijn belangrijk voor jouw situatie? Een overzicht hiervan zie je verderop in dit artikel.
Er zijn drie opties om een garagebox te vinden:
- Via je netwerk of op websites, zoals Marktplaats of Funda.
- Schakel een makelaar in.
- Via een aanbieder van garageboxen, zoals GaragePark.
2. Het koopcontract opstellen
Heb je de perfecte garagebox gevonden? Dan is het tijd om het koopcontract op te stellen. In het koopcontract staat minimaal een duidelijke omschrijving van de garagebox, de afgesproken prijs en mogelijk nog aanvullende afspraken tussen de koper en verkoper.
3. De koopakte opstellen
Nadat het contract is getekend, wordt er een koopakte opgesteld. Dit is de definitieve overeenkomst waarmee het eigendom overgaat. Hierin staan ook de gegevens uit het koopcontract: de omschrijving, prijs en eventuele afspraken.
Voor deze stap heb je een notaris nodig die de akte passeert.
4. Inschrijven bij het Kadaster
De laatste stap voor het kopen van een garagebox is de inschrijving bij het kadaster. Dit regelt de notaris aan de hand van de koopakte.
Het kadaster is een openbaar register van register goederen, zoals vastgoed, dat door de overheid wordt beheert. In het kadaster staan de belangrijkste gegevens van elk stuk vastgoed, zoals de afmeting, hypotheek en wie de eigenaar is. Je geeft bij de inschrijving toestemming tot openbaarmaking van de gegevens omdat het kadaster een openbaar register is.
Waar moet je op letten bij het kopen van een garagebox?
Neem je de box zelf in gebruik als opslag of werkruimte? Of is het een belegging en wil je de garage vervolgens doorverhuren? Met deze kennis is het makkelijk om keuzes te maken op de volgende punten.
Nieuwbouw of bestaande garagebox?
Nieuwe garageparken zijn een trend. Ze schieten de laatste jaren door het hele land uit de grond en zijn erg gewild. Projectontwikkelaars zoals GaragePark nemen het leeuwendeel van de werkzaamheden op zich. De locaties worden slim gekozen en veiligheid staat bij GaragePark hoog in het vaandel. Door de VvE worden veel dingen centraal geregeld die voor een individu ingewikkeld zijn. Daarnaast is er een community met veel kennis over de ingebruikname of verhuur van units.
Met bestaande garageboxen bedoelen we garages die je op bijvoorbeeld Markplaats kunt vinden. Deze garages staan vaak in woonwijken of wooncomplexen. Deze garages zijn vaak goedkoper, maar ook minder aantrekkelijk voor investeerders. Er is meer werk en risico en het rendement is vaak lager. Het enige duidelijke voordeel is dat deze garages vaak dichter bij huis (in een stad of bebouwde kom) zijn te vinden.
Faciliteiten
Beschikbare faciliteiten kunnen sterk variëren tussen verschillende aanbieders of soorten garagebox.
Denk aan elektra, sanitaire faciliteiten en verlichting. GaragePark heeft het allemaal en dankzij onze zonnepanelen is de elektra bij normaal gebruik zelfs gratis.
Aan de andere kant kunnen units met minder uitvoerige faciliteiten een mooie kans zijn voor ondernemende investeerders. Met een beetje extra moeite kun je snel je rendement verhogen door bijvoorbeeld een meterkast aan te sluiten. Hierdoor kunnen de vraag en de huurinkomsten hoger uitvallen.
Veiligheid
Bij GaragePark staan alle garages op een afgesloten en beveiligd bedrijfsterrein. Er zijn camera’s, brand- en inbraakalarmen, goede lampen en toezichthouders. Dit is dan ook deel van onze premium positionering, weeg zelf af hoeveel de veiligheid van jouw garagebox waard is.
Kosten koper
Dit zijn de eenmalige kosten die je maakt bij de aankoop. Denk hierbij aan:
- inschrijving bij de VvE (50 tot 100 euro).
- Overdrachtsbelasting (8% van koopprijs).
- Verrekening na overdracht.
- De notaris (400 tot 800 euro).
- Kadaster (~100 euro).
Terugkerende kosten
Terugkerende kosten zoals:
- belasting.
- Faciliteiten.
- OZB.
- Verzekering.
- VvE.
Regels
Wat is de toegestane bestemming voor het vastgoed? Dit wordt door de gemeente bepaald en is te vinden in het bestemmingsplan. Verder zijn er mogelijk regels en afspraken met andere partijen, zoals de vastgoedontwikkelaar of buren.
Units bij GaragePark gelden als bedrijfsruimtes. Dat betekent dat hier veel mag: je kunt de garage bijvoorbeeld gebruiken als stalling, opslag of werkruimte.
Onderhoud
Wat is de toestand van de garage? Wat voor onderhoud en reparaties kun je verwachten?
Kies je voor een garage op een complex? Dan wordt onderhoud vaak centraal geregeld.
Kies je voor een oudere garagebox? Check dan vooral de toestand van het dak en kijk of er sprake is van vocht, zeker wanneer het vocht de muren op kruipt is dit een rode vlag.
Klaar voor je eerste garagebox?
Neem dan contact op! Onze adviseurs staan je graag te woord: Dus bel 0852083162 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.