De impact van een negatieve spaarrente (en wat je beter met je spaargeld kunt doen)
Was sparen vroeger nog een manier om op een bestendige wijze je spaargeld te laten renderen, vandaag de dag ziet die realiteit er compleet anders uit. Spaarrentes zijn tegenwoordig maximaal nul procent en de grenzen voor negatieve spaarrentes komen steeds lager te liggen. Wat dit voor jou betekent en wat je beter met je spaargeld kunt doen? Dáár gaan we in dit blog verder op in.
Eens in de zoveel tijd ontvangt iedereen met een spaarrekening bij één van de Nederlandse (groot)banken een bericht: ‘De tarieven rondom spaarrentes wijzigen binnenkort’. En de laatste keer dat dit betekende dat de spaarrentes omhooggingen, kunnen we ons niet eens meer heugen. De spaarrentes dalen gestaag. En ook de grens die bepaalt of iemand spaarrente moet betalen, komt steeds lager te liggen.
Recent nog, maakten verschillende Nederlandse banken bekend dat ze de ‘negatieve spaarrente-grens’ fors naar beneden bijstellen. Betaalde je in eerste instantie ‘pas’ spaarrente vanaf 250.000 euro spaartegoed, inmiddels is die limiet verlaagd, naar 100.000 euro gespaard kapitaal. Hoe dit totaal wordt berekend, dát verschilt dan weer per financiële instelling.
Waar de ene bank het totale spaartegoed als uitgangspunt neemt, kijken andere partijen weer naar het kapitaal per spaarrekening. Heb je in dat geval op de ene spaarrekening 80.000 euro staan, maar op de andere spaarrekening ‘slechts’ 20.000 euro? Dan loont het om je spaartegoed te spreiden, om zo de negatieve spaarrente te vermijden. Maar zoals gezegd: dit verschilt per financiële instelling. En met de spaargrenzen die verder zakken, kunnen we moeilijk zeggen dat schuiven met je spaargeld een duurzame oplossing oplevert.
Aan de slag met je spaargeld
Beschik je over aardig wat gespaard kapitaal? Dan word je op indirecte wijze gedwongen om ‘iets’ met je kapitaal te gaan doen. Zelfs al zit je met je spaargeld op nul procent spaarrente, dan wordt je kapitaal nog steeds minder waard. Dat wat je met je geld kunt doen, neemt immers óók af.
In april 2021 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de inflatie opnieuw is gestegen, met 1,9 procent. Vergeleken met een jaar geleden zijn consumentengoederen en -diensten dus 1,9 procent duurder geworden. Waar dit onder meer uit blijkt? Bijvoorbeeld uit de brandstofprijzen: die waren in maart 2021 maar liefst tien procent hoger dan in het jaar daarvoor.
Koopwoningen steeds minder interessant beleggingsobject
Je kapitaal wordt minder waard door het op een spaarrekening te laten staan, maar wat is dan wél een verstandig plan?
Vastgoed vormt nog steeds een populaire investeringscategorie. Hierbij moeten we wel een broodnodig onderscheid maken. Nu investeren in een koopwoning om die vervolgens te verhuren is om meerdere reden een stuk minder aantrekkelijk.
- De overdrachtsbelasting steeg in 2021, van 2 naar 8 procent. Om je een indicatie te geven: met een koopwoning van 300.000 euro, ben je bij de aankoop 18.000 euro méér kwijt.
- De huizenprijzen blijven maar stijgen. Instappen wordt daardoor een stuk kostbaarder.
- Met de stijgende huizenprijzen, krijg je steeds minder vierkante meters voor je euro’s. En dat is niet alleen in de Randstad het geval: uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt ook in de noordelijke provincies de woningmarkt behoorlijk oververhit.
- Steeds meer gemeenten hanteren een woningplicht en/of denken na over een opkoopbescherming, die beleggers moet gaan verbieden om woningen te kopen en vervolgens te verhuren.
Garagebox als aantrekkelijk alternatief
Vastgoed is nog steeds een interessante beleggingscategorie: je moet alleen goed nadenken in welk type vastgoed je precies belegt. Koopwoningen vormen op dit moment dus geen aantrekkelijke categorie voor particuliere beleggers, zoals er ook rondom bijvoorbeeld kantoorvastgoed veel onduidelijkheid bestaat, met alle (dreigende) leegstand, onder meer door de opkomst van e-commerce.
Logistiek vastgoed vertegenwoordigt daarentegen wél veel potentie, mede door diezelfde e-commerce-trend. De coronacrisis had amper invloed op de waarde van logistiek vastgoed, zo berichtte Vastgoedmarkt eerder en hebben we zelf ook ervaren het afgelopen jaar. Maarde vooruitzichten zijn goed: in 2050 is er naar verluidt twee keer zoveel logistiek vastgoed nodig als dat nu beschikbaar is. Onze garageboxen spelen hierbinnen een belangrijke rol.
Betere spreiding
Beleggen in garageboxen van GaragePark levert je ook nog eens veel meer spreiding op. Voor de prijs van één koopwoning, koop je immers meerdere garageboxen, waarbij je zelf bepaalt in welke – nog beschikbare – garageparken je wenst te investeren.
Heb je nog wat extra kapitaal nodig om je spreiding zo maximaal mogelijk te maken? Kredietverleners verstrekken steeds eenvoudiger leningen voor het aanschaffen van garageboxen. Weet je die vervolgens te verhuren (al dan niet met behulp van GaragePark)? Dan begin je al snel te verdienen aan je investering: we hanteren zelf een bruto aanvangsrendement van 8%. Zo wordt je spaargeld niet opgegeten, maar neemt het juist in waarde toe!
Meer weten?
Benieuwd of beleggen in GaragePark iets voor jou is? Lees dan hier gauw verder! Heb je vragen of praat je liever met één van onze adviseurs? Geen probleem! Laat je e-mailadres en telefoonnummer achter via ons contactformulier, dan komen we z.s.m. bij je terug!