Nieuws  /  8 oktober 2020

Waarom garageboxen betere beleggingsobjecten zijn dan vakantiewoningen

Terwijl de luchtvaartmaatschappijen hun wonden likken na een magere zomer, hebben de Nederlandse vakantieparken er een uitstekende periode op zitten. Op vakantie in eigen land is hot en beleggers denken met het kopen van een eigen recreatiewoning een klapper te maken. Leg je echter garageboxen en vakantiewoningen naast elkaar, dan wordt het al gauw duidelijk dat beleggers deze vakantiewoningen beter links kunnen laten liggen. We leggen je graag uit waarom.

De cijfers spreken voor zich: maar liefst 1,8 miljoen Nederlanders besloten deze zomerperiode in eigen land op vakantie te gaan. Naast het feit dat de prijzen voor campingplaatsen en vakantievilla’s op recreatieparken fors stegen, had het groeiende aantal binnenlandse vakantiegangers ook een aantrekkingskracht op beleggers. ‘Ga op vakantie wanneer het jou uitkomt, en verdien er geld mee wanneer je zelf níét in je vakantiewoning zit’: in een notendop het vooruitzicht dat particuliere beleggers wordt geschetst.

Dat is echter een veel te rooskleurige voorstelling van zaken. Wanneer we het beleggen in garageboxen vergelijken met het beleggen in vakantiewoningen, zien we namelijk dat garageboxen een veel interessanter beleggingsobject vormen. In welke opzichten?

Onderhoud
Een voornaam onderdeel van het rendement dat je behaalt op een investering, wordt gevormd door de kosten die je ook ná de aankoop maakt. Dan hebben we het niet alleen over belastingtechnische verplichtingen (o.a. waterschapsbelasting en onroerendezaakbelasting), maar ook over het onderhoud. Zijn de onderhoudskosten van garageboxen minimaal, in het geval van vakantiewoningen is juist het tegenovergestelde waar. Begeeft de boiler het? Is de keuken gedateerd en moet er dus een nieuwe in om aan de verwachtingen van de vakantiegangers te voldoen? Dan moet je als eigenaar de portemonnee trekken.

Economische veroudering vakantiewoning
Economische veroudering is eveneens een main topic voor beleggers in vakantiewoningen. Ieder nieuw vakantiepark is weer moderner en voorzien van nóg meer luxe, waardoor jouw vakantiewoning per definitie minder aantrekkelijk wordt voor potentiële huurders.

Garageboxen vragen om weinig onderhoud, terwijl ze wel van alle gemakken zijn voorzien. In iedere garagebox is er licht en elektriciteit aanwezig en is er mogelijkheid tot klimaatregeling. Investeren in garageboxen betekent dat er vrijwel geen bijkomende kosten zijn. Je begint praktisch meteen met het terugverdienen van je investering en het laten groeien van je vermogen (immers het doel van beleggen). 

Makkelijk te verhuren
Gedurende het hoogseizoen zijn vakantiewoningen prima te verhuren, maar hoe zit dat tijdens de vakantielauwe periodes? Hoe krijg je dan huurders in je vakantiewoning? Voor veel eigenaren van vakantiehuisjes is dat een behoorlijke uitdaging: de vraag naar recreatiewoningen is gebonden aan externe factoren, zoals de vakantieperiodes.

Veel eigenaren van vakantiewoningen besteden daarom het verhuren van de woning uit aan de vakantieparken waarop de woningen staan. De kosten die daarmee samenhangen, zijn echter fors. In feite laat je hiermee een derde partij je vakantiewoning exploiteren. En dergelijke werkzaamheden uit laten voeren kost nu eenmaal altijd geld. Wat je rendement weer negatief beïnvloedt.

Garageboxen zijn echter veel eenvoudiger te verhuren. De vraag naar compacte opslagruimten neemt almaar toe binnen de steeds groter wordende groep van kleinzakelijke ondernemers, zoals aannemers, schildersbedrijven en webshops. Daarnaast biedt GaragePark haar beleggers ondersteuning bij het vinden van huurders. Geen schimmige constructies zoals bij vakantiewoningen, waarbij commerciële derde partijen de exploitatie weer overnemen van de vakantieparken, maar complete transparantie.

GaragePark kent de doelgroep van kleinzakelijke ondernemers als geen ander. Exploiteer je je garageboxen liever zelf in, of schakel je hier liever voor met een andere partij? Dan kan dat ook. De keuze is aan jou.

Aankoopsom en spreiding
Op één paard wedden, wordt altijd afgeraden. Echter, een recreatiewoning is, net zoals een koopwoning, een forse investering. De meeste beleggers kopen daarom maar één vakantiewoning als beleggingsobject. In dat geval wordt het gehele beleggingsrendement gebaseerd op slechts één locatie. De risicospreiding is dus minimaal.

Beleggers zijn daarmee sterk afhankelijk van externe factoren, die bepalen of een vakantiewoning wel of niet rendeert. Of mensen bijvoorbeeld nog wel in eigen land op vakantie gaan. Of er voorzieningen in de omgeving aanwezig zijn of juist verdwijnen, waardoor de regio meer of minder toeristen trekt. Zaken die een vakantiewoning aantrekkelijk maken, of juist niet en per regio sterk kunnen verschillen.

De koopsom per garagebox is echter een stuk lager, vergeleken met een vakantiewoning. Voor één recreatiewoning kan een belegger dus meerdere garageboxen aanschaffen. Hiermee zijn beleggers eenvoudig in staat om het beleggersrisico over meerdere garageparken te spreiden. Een minder jaar op het ene park wordt dan gecompenseerd door uitstekende cijfers op één (of meerdere) andere locatie(s). En dat heeft in de regel een positief effect op het rendement. 

Erfpachtconstructies versus volledig eigendom
Koopt iemand een vakantiewoning, dan is de grond waar dit vastgoedobject op staat niet per definitie van de woningeigenaar. Veel recreatiewoningen kennen namelijk nog erfpachtconstructies, waardoor de gemeente waar de woning staat eigenaar is van de grond. En moet de belegger een erfpachtcanon betalen, die op het moment van herziening flink kan oplopen (of je moet dit af willen kopen, maar de kosten daarvoor zijn fors). Daarnaast zijn er veel vakantieparken die de grond slechts verhuren: de koopsom voor de vakantiewoning wordt hiermee wel lager, maar daar staat tegenover dat de belegger wel periodiek huur af moet dragen. Constructies met dimmend effect op het rendement.

Een garagebox is daarentegen wél helemaal van de belegger in kwestie. Geen constructies waarmee beleggers na de aankoop nog forse kosten moeten afdragen voor iets dat al is gekocht. Heeft de belegger eenmaal een garagebox aangeschaft? Dan kan meteen worden begonnen met het terugverdienen van de investering en het laten groeien van het vermogen. 

Interesse?
Zit je er ook aan te denken om te investeren in vastgoed en ben je benieuwd welke rol garageboxen hierin kunnen spelen? Klik op de link voor meer informatie of neem direct contact met ons op via T. 085-20 83 162.

Meer informatie over beleggen