Nieuws  /  2 maart 2021

Garageboxen vormen ook op fiscaal terrein een interessante belegging

Garageboxen toonden zich het afgelopen jaar bijzonder waardevast, maar ook wanneer je vanuit fiscaal oogpunt naar beleggen in garageboxen kijkt, vallen de voordelen eenvoudig aan te wijzen. We kijken vanuit drie fiscaaltechnische perspectieven naar het beleggen in garageboxen: welke mogelijkheden biedt het beleggen in garageboxen op het vlak van de overdrachts-, vermogens- én inkomstenbelasting?

Vanuit zakelijk en maatschappelijk perspectief zijn er verschillende ontwikkelingen die verklaren waarom beleggen in garageboxen gelijk is aan een stabiele investeringsbeslissing. Zo bestaat er een groeiende opslagbehoefte, zeker nu e-commerce ook binnen bijvoorbeeld het B2B-segment definitief is doorgebroken. Waarbij je als organisatie die last mile tot aan de voorkant toch nooit volledig kunt digitaliseren.

Wanneer we vanuit belastingtechnisch oogpunt naar het beleggen in garageboxen kijken, vallen er ook verschillende voordelen te benoemen. We nemen de – in dit kader – drie relevantste belastingen met je door.

Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting naar nul procent voor jonge starters op de woningmarkt: in augustus vorig jaar druppelde dit belastingvoornemen van het kabinet voor dit jaar al naar buiten. Goed nieuws voor starters die op zoek zijn naar een betaalbare koopwoning, maar slecht nieuws voor beleggers die voornemens waren om 2021 eens (fors) te investeren in woningvastgoed. Voor hen ligt de overdrachtsbelasting juist een stuk hoger: op acht procent. Een stijging van maar liefst zes procent. Ter illustratie: voor een woning van 250.000 euro betalen beleggers nu 15.000 euro meer dan in 2020.

Deze belastingverhoging heeft echter géén invloed op de aankoop van nieuwe garageboxen: er is dan geen sprake van overdrachtsbelasting. Bij nieuwe garageboxen, die vrij op naam (v.o.n.) worden gekocht, zitten andere kosten zoals notariële kosten en btw bij de prijs inbegrepen.

Vermogensbelasting
Als vermogende particulier heb je te maken met heffingen vanuit box 3: de vermogensrendementsheffing. Hierbij betaal je over de eerste 50.000 euro aan vermogen géén belasting, maar over hogere bedragen betaal je 0,59% tot 1,76% vermogensbelasting. Ook wanneer je kapitaal op een spaarrekening staat te verpieteren.

Laat je je vermogen inderdaad op een spaarrekening staan, dan krijg je ook nog eens te maken met de actuele inflatiecijfers: gemiddeld gezien kwam die de afgelopen twee jaar uit op ongeveer 2%. Minder bang voor je buck dus, populair gezegd.

De vermogensrendementsheffing én de inflatie zorgen er voor dat je spaargeld ieder jaar minder waard wordt. Door als particulier te investeren in garageboxen profiteer je niet alleen van belastingvrije huuropbrengsten (zie verderop in de blog), maar heb je ook nog eens zicht op significante waardegroei van je investeringen. Logistiek vastgoed, waar garageboxen onder vallen, zijn immers behoorlijk in trek en de verwachting is dat de vraag alleen maar groter gaat worden. Op deze manier neemt je vermogen toe, in plaats van af!

Inkomstenbelasting
Beleg je als particulier in garageboxen, dan betaal je, vanuit box 3, al vermogensrendementsheffing. Wat betekent dat de huuropbrengsten van je garageboxen – aangezien je al belasting hebt betaald over je (fictieve) rendement – onbelast blijven! Er gaat dus geen inkomstenbelasting van je huuropbrengsten af. Daarnaast is de verhuur van je garageboxen in principe verplicht mét BTW. Wat betekent dat je de BTW over de aankoop van deze garageboxen weer kunt terugvragen!

Al met al ben je als belegger op het fiscale vlak van inkomsten, vermogen én overdracht een stuk voordeliger uit wanneer je belegt in garageboxen, vergeleken met veel andere beleggingscategorieën, zoals koop- en vakantiewoningen.

Kijken we, los van belastingen, naar de potentie van garageboxen en ander logistiek vastgoed, dan zit er ook qua verhuurbaarheid en waardegroei heel wat in het vat voor aankomende beleggers!

Wilt u een garagebox kopen?
GaragePark is u graag als makelaar van dienst. Ga naar GaragePark.nl/wederverkoop voor het actuele aanbod van boxen die momenteel te koop worden aangeboden.