Vijf ontwikkelingen die aantonen dat beleggen in garageboxen ook in 2021 de juiste keuze is
Op verschillende manieren hebben we in 2020 al uiteengezet waarom beleggen in garageboxen een goed idee is. We hebben het gehad over de toekomstbestendigheid ervan, we hebben de vergelijking getrokken met onder meer vakantiehuisjes én we hebben laten zien hoe je qua exploitatie kunt worden ontzorgd. Kijken we naar 2021, dan kunnen we nóg wel vijf trends benoemen die aangeven waarom beleggen in garageboxen een verstandige keuze is.
De economische en financiële onzekerheid blijft bestaan, nu we midden in de tweede golf aan coronabesmettingen zitten. De horecadeuren zijn andermaal gesloten en het thuiswerken begint steeds meer de norm te worden voor veel organisaties en werknemers. Ook voor beleggers is het jaar 2020 ronduit onrustig geweest, hoewel onze investeerders hier weinig van hebben gemerkt. Ons vastgoed heeft aangetoond crisisbestendig te zijn. Sterker nog: we breiden alleen maar verder uit!
Werpen we de blik op 2021, dan ontwaren we vijf verschillende (al dan niet politieke) ontwikkelingen die stuk voor stuk pleitbezorgers zijn voor het beleggen in garageboxen.
1. De baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Met de baangerelateerde investeringskorting (ook wel de bedrijfsinvesteringskorting) krijgen ondernemers meer financiële ruimte om te investeren in hun onderneming. 4 miljard in totaal! Een uitstekende gelegenheid voor de kleinzakelijke ondernemers – dé markt waar wij ons met GaragePark op richten – om te investeren in het eigen bedrijf. Goed nieuws voor zij die beleggen of willen beleggen in garageboxen: juist de ondernemers die voornamelijk deze garageboxen afnemen, gaan er financieel op vooruit!
2. Stijgende overdrachtsbelasting
Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in vakantiehuisjes, maar ook in woonhuizen die je vervolgens weer verhuurt. In het Belastingplan 2021 blijkt dat investeerders in koopwoningen fors meer overdrachtsbelasting gaan betalen. Was dit eerst twee procent, in 2021 wordt dat acht procent. Woningkopers tot 35 jaar betalen daarentegen eenmalig juist géén overdrachtsbelasting.
Op deze manier probeert het kabinet starters en doorstromers op de woningmarkt meer kansen te bieden. Voor beleggers betekent dit echter een forse extra kostenpost. Terwijl dit voor garageboxen níét geldt!
3. Dalen waarde van huurwoningen én kantoren
Waar de waarde van onze garageboxen zich crisis- en toekomstbestendig toonde het afgelopen jaar, is dit in het geval van huurwoningen en kantoren een ander verhaal. In de Vastgoedmonitor geeft maar liefst 58 procent van de beleggers in vastgoed aan dat de waarde van hun vastgoedportefeuille zal dalen.
Een groot deel daarvan wordt verklaard door een kelderende interesse in (gestoffeerde/gemeubileerde) huurwoningen, als gevolg van de coronacrisis. Vooral in de bij expats geliefde steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is dat overduidelijk het geval.
De vraag naar kantoorvastgoed is sinds de coronacrisis ook fors teruggelopen, als gevolg van al het thuiswerken, dus ook deze vastgoedsector wordt vol geraakt. Waar de vraag naar huurwoningen na de coronacrisis waarschijnlijk wel weer – grotendeels – aan zal trekken, valt dat voor kantoorvastgoed nog maar te bezien.
Men is immers massaal thuis gaan werken en eigenlijk bevalt dat velen wel. Het Amerikaanse vastgoedconcern JLL concludeerde eerder dit jaar al dat deze trend zich hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder door gaat zetten: kantoren worden meer massale flexwerkplekken, waar je zo nu en dan in samenkomt. Beleggen in kantoorvastgoed levert dus ontzettend veel onzekerheid op.
4. De zelfbewoningsplicht
Steeds meer Nederlandse gemeenten hanteren een zelfbewoningsplicht. Dit houdt in dat je als koper van de woning verplicht bent om in de woning te gaan wonen, of dat je in ieder geval de woning voor een afgesproken termijn (in de regel een aantal jaar) niet mag verkopen of verhuren. Deze zelfbewoningsplicht moet ervoor zorgen dat je als belegger geen betaalbare woningen aan de woningmarkt onttrekt, om deze vervolgens tegen hoge maandlasten weer te verhuren.
Op dit moment maken verschillende gemeenten al gebruik van deze maatregel: het ministerie van Woning & Milieu onderzoekt momenteel of dit beleid ook vanuit de landelijke overheid uitgerold kan worden. Dát is nog niet het geval, maar gemeenten zelf maken hier wel steeds vaker gebruik van. Een maatregel die – andermaal – het investeren in huurwoningen minder aantrekkelijk maakt.
5. Online winkelen here to stay
Als de coronacrisis íéts heeft aangewakkerd, is het wel het online shoppen, ook door doelgroepen die eerder de voorkeur gaven aan een fysiek winkelbezoek. En dit lijkt blijvend van aard te zijn, nu steeds meer mensen het gemak van thuiswinkelen hebben ontdekt.
E-commerce heeft dus de toekomst, en dat gaan ook beleggers in winkelvastgoed voelen, als ze dat niet nu al het geval is. De winkelleegstand zal alleen maar verder toenemen (naar verwachting zelfs verdubbelen). Kortom: beleggen in winkelvastgoed lijkt nog maar weinig rendementsvol. Terwijl de toenemende populariteit van webshops wel weer vraagt om meer opslagruimte: een behoefte waar de garageboxen van GaragePark in voorzien!
Met GaragePark blijven we hard aan de weg timmeren, om de markt van kleinzakelijke ondernemers en zzp’ers te voorzien van werk- en opslagruimten die én van alle gemakken zijn voorzien én op uitstekende locaties liggen (onder meer dichtbij stads- en dorpskernen en uitvalswegen).
Ben je geïnteresseerd in beleggen in garageboxen van GaragePark? Dan komen we graag met je in contact! Laat hier je gegevens achter en we komen zo snel mogelijk bij je terug!