Nieuws  /  28 juli 2021

Zelfstandigen zonder personeel onder de loep: veel zzp’ers staan er nog steeds goed voor

Hoe staan de Nederlandse zelfstandigen zonder personeel er momenteel voor, wanneer we kijken naar de huidige cijfers en hun toekomstperspectief? Een relevant vraagstuk voor onze huurders, investeerders én onszelf. We wierpen een blik op deze kleinzakelijke categorie en wat blijkt: veel zzp’ers staan er, ondanks alle corona-uitdagingen, goed voor.

We hoeven niet om de hete brij heen te draaien: voor veel ondernemers waren de afgelopen zestien maanden op zijn zachtst gezegd ‘uitdagend’ te noemen. Zoomen we echter verder op het bedrijfsleven in, dan vallen er al snel grote verschillen te ontwaren. Verschillen die een veel genuanceerdere blik op de zaken werpen. Ook binnen de doelgroep van GaragePark, de kleinzakelijke ondernemers, is dit het geval. 

Meer zzp’ers in de detailhandel
De Kamer van Koophandel (KvK) publiceerde in april haar KvK Bedrijvendynamiek m.b.t. het eerste kwartaal van 2021 en wat bleek? Ten opzichte van het jaar ervoor, zijn er in de eerste drie maanden van 2021 méér ondernemers bijgekomen. Waren dit in het eerste kwartaal van 2020 nog 63.604 ondernemers, in 2021 waren dit met 68.847 registraties bij de KvK ruim 5.000 startende ondernemers meer in dezelfde periode een jaar later.

Waar deze groei voornamelijk vandaan komt? Kijkend naar de cijfers van de KvK zit het grootste deel van de toename in het aantal zelfstandigen in de sector detailhandel: daar kwamen in de eerste maanden van 2021 maar liefst 49% meer ondernemingen bij, met name in de online detailhandel, laat de KvK weten. Wat op zijn beurt weer strookt met de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij maakte recent bekend dat de online detailhandel over 2020 een omzetgroei van maar liefst 43 procent wist te realiseren. Een record!

Genuanceerde blik
Begin juli bracht hetzelfde CBS naar buiten dat ruim de helft van de zzp’ers de vraag heeft zien afnemen tijdens de coronacrisis. Een conclusie die in eerste instantie in strijd lijkt met onze eerdere conclusie dat veel zzp’ers er momenteel goed voor staan. Totdat we opnieuw inzoomen op de cijfers en belangrijke nuanceverschillen ontwaren. In welke specifieke sectoren liep de vraag terug en in welke branches groeide de vraag naar producten en diensten juist?

Met name in de technische beroepen blijkt de vraag te zijn toegenomen. Hierbij moeten we denken aan zzp’ers die werkzaam zijn als bouwarbeider, timmerman, schilder, lasser of bijvoorbeeld elektricien. Ook commerciële beroepen, zoals winkeliers in de detailhandel noteren een omzetgroei, wijzen cijfers van het CBS uit. 

Online retail blijvend
In de eerste maanden van 2021 werd er voor maar liefst 7,7 miljard euro bij webwinkels gekocht, kopt onder meer De Telegraaf op basis van de Thuiswinkel Marktmonitor, waarvan recent de resultaten werden gepubliceerd. Dit was bijna een kwart van de totale verkoop in de detailhandel: een record, liet Thuiswinkel.org weten. Online retail heeft dus zijn plekje veroverd, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Het winkellandschap is blijvend veranderd, constateert ook onder meer ING in haar sectorprognose Retail.

Blijvende behoefte aan lokaal logistiek vastgoed
Juist die ondernemers die onze garageboxen gebruiken – om waardevolle bedrijfsgoederen in op te slaan of om bijvoorbeeld hun voorraad mee aan te houden – staan er momenteel dus erg goed voor. De cijfers steunen ons in onze overtuiging dat onze garageboxen hun waarde zullen behouden, zoals dat ook in coronajaar 2020 het geval was, én dat de behoefte aan lokaal logistiek vastgoed blijft bestaan of zelfs zal toenemen! Kortom: onze garageboxen vertegenwoordigen een toekomstbestendige investeringscategorie.

We blijven daarom doorbouwen! Onlangs openden we ons tweede park in Groningen en recent konden we bekendmaken dat we ook in Limburg twee parken gaan openen, in Venlo en Venray!

Geïnteresseerd in een garagebox, om te kopen of (ver)huren? Op deze pagina lees je alles over beleggen in GaragePark! Ga je liever met ons in gesprek? Dan kan dat ook natuurlijk! Laat je gegevens hier achter, dan komen we z.s.m. bij je terug!